Några dagar ur Elsa Johanssons dagbok 1927

 

Onsdag 16/5 1927

 

Hej, jag heter Elsa Johansson och har precis fått den här dagboken. Jag tänkte börja med att berätta lite om mig själv. Jag är tretton år och bor i Huvudsta med min mamma och pappa, min äldre syster Greta och min äldre bror Bengt. Vi bor i en vanlig lägenhet nära järnvägen.

Pappa är egentligen byggmästare men det är inte alltid han har jobb. När han inte har det får han gå upp tidigt på morgonen för att köa till något jobb. Som snöskottare till exempel. Mamma tycker inte om när han är arbetslös, hon tycker det är så förargligt med kupongerna hon blir tvungen att ta emot för att handla mat.

Jag har andra syskon också men de har flyttat hemifrån. Jag är yngst. Det är bra för jag har fått ärva en hel del kläder och fina klänningar.

Jag går i sista klass i folkskolan, Huvudstaskolan. Det är en ganska bra skola, den är stor och fin. Sedan är det bra att det är nära till skolan för då slipper vi ha med oss matsäck. Jag brukar springa hem på lunchrasten. Alla andra jag känner har också nära till skolan. Fast det är inte alla som får mat hemma. Inte de fattigaste, de får mat på skolan, de får mat efter skolan också. De får fina svarta skor också. Sådana skor skulle jag också vilja ha, de blänker så fint men jag får inte för mamma. Våran magister heter Hagberg. Jag tycker inte om honom speciellt mycket, han är lite närgången mot oss flickor ibland.

På fritiden brukar jag vara med Gulli och Greta. De går i min klass. Gulli och jag är bästa vänner. På sommaren brukar vi bada vid Jungfrudansen och på vintrarna brukar vi åka spark.

I morse vaknade jag tidigt när pappa och de andra gick upp. Jag drack kaffe och åt ett par smörgåsar. Sedan gick jag till skolan. Det här året går vi på förmiddagarna, det gjorde vi inte förra året. Då gick vi på eftermiddagarna. Men nu börjar skolan åtta på morgonen och slutar klockan ett på eftermiddagen. Det är bra. I skolan var det först uppställning på skolgården som vanligt. (Vi är trettio lärjungar i vår klass.) Sedan kom Hagberg och ringde i klockan och vi gick in på raka led upp till vårt klassrum. Utanför klassrummet hänger vi först av oss och sedan är det uppställning igen. ( Allting kanske är lite väl detaljerat men jag tänker att ifall någon hittar den här dagboken om hundra år kan det ju vara intressant att veta hur det var i skolan på den här tiden.) När vi står vid bänkarna sjunger vi först "din klara sol går åter upp" och det är alltid någon som spelar orgel. Sedan ber vi en morgonbön innan vi äntligen får sätta oss.

Idag var första lektionen historia. Hagberg började med läxförhören. Idag var det om Karl den tolfte. Vi läser mest om de svenska kungarna tycker jag. Om vi vill svara får vi räcka upp handen men magistern kan även välja ut någon som inte räckt upp handen så det är viktigt att göra läxorna. När vi svarar ställer vi oss upp vid bänken. Det fick jag göra idag. Det gick bra. Fast det gick inget vidare för Kalle. Han kunde inte läxan ordentligt så han fick en luggning av magistern. Det är konstigt men magistern har faktiskt aldrig slagit någon av flickorna, men det kanske beror på att han tycker om oss på det där äckliga sättet. Han tror inte vi förstår vad han håller på med men det gör vi visst. Vi brukar fnissa åt honom..

På lunchen sprang jag hem, åt falukorv, ägg och potatis. Det får jag ganska ofta på lunchen. Både före och efter lunch så brukar vi tacka för maten i skolan.

Efter skolan gjorde jag först mina läxor. Det är viktigt och det är skönt också att få dem gjorda så fort som möjligt så att jag kan gå ut och leka sedan. På kvällen var jag med Gulli och Greta. Nej, nu orkar jag inte skriva mer idag .

Torsdag 17/5 1927

 

Hej! Idag var jag i skolan som vanligt. vi hade gymnastik i dag. Det är kul. Det är en sådan fin gymnastiksal och vi har plintar och ribbor och allt möjligt fint. Vi har magister Hagberg i gymnastik med, vi har honom faktiskt i de flesta ämnena utom hushållskola och sång. Flickorna och pojkarna har gymnastik var för sig. I dag fick vi hoppa över plintarna och gå balansgång. Fast ibland är vi ute på gympan och då spelar vi till exempel slungboll. På vintern åker vi skidor ibland och då får de som inte har skidor låna av skolan. Det är bra för jag har inga.

I dag hade vi högläsning också. Gulli skulle läsa, hon stakar sig alltid och tappar ord, jag försökte hjälpa henne men det är svårt att viska så tyst att inte magistern hör. Efter Gulli fick Stina läsa en bit, det gick bra förstås. Hon är en gullegris som alla lärare tycker om och det är klart att hon och de andra gullegrisarna är duktiga men jag tycker mest att de är fåniga. Jag skulle aldrig vilja leka med någon av dem i alla fall.

På rasten var jag med Gulli, Greta, Georg, Georg och Lennart. (Georg B. är söt tycker jag.) Det är mest vi som håller i hop i skolan. Vi har jättekul, på vintern brukar vi ha snöbollskrig men nu finns det ju ingen snö så vi står mest och pratar. Det finns de som vill vara för sig själva i skolan, det är okej, vi brukar lämna dem i fred.

På kvällen åt vi kalops till kvällsmål. Och mamma hade i sabadillättika i mitt hår i dag. Löss igen. Det svider så. Det är rätt mycket löss i skolan. Det kommer från de fattigaste barnen. De håller sig inte rena ordentligt trots att vi har skolbad ungefär en gång i månaden. Men jag har i alla fall sluppit att raka av mig allt hår. Då är det bättre med sabadillättika. Godnatt!

Fredag 18/5 1927

 

Hej! I dag hade vi läxor från bibeln ur romarbrevet och Hagberg bad Georg (juden) att redogöra för innehållet. Då svarade Georg att han inte hade tid att läsa läxorna för att han åkte skubb på kvällarna.(Som springpojke alltså. De är rätt fattiga) Det blev alldeles tyst och Hagberg gav Georg både en och två rungande örfilar men Georg stod där och såg inte alls rädd ut. Då slog Hagberg till honom igen och Georg sa: "Ja, slå på du bara." Kan du tänka dig. Han såg så modig ut där han stod men sedan fick han prata med rektorn och nu vet vi inte vad som kommer att hända. Har han otur får han börja i någon särskola. Hemskt va?

På eftermiddagen hade vi hushållskola, då får vi gå ända till Råsundaskolan, det tar i alla fall tjugo minuter att gå dit. På Råsundaskolan går det bara snobbar. Där ligger fortsättningskolan också som mamma vill att jag ska gå, men jag vet inte om jag vill gå där med alla snobbar. Dessutom är jag väldigt skoltrött som det är. Jag har ju konfirmationen att tänka på också, sedan vill jag nog ut i livet!

Det är bara flickor som går i hushållskola. Idag bakade vi matbröd som vi fick ta med oss hem. Ibland lagar vi mat också och då äter vi upp det som vi har lagat

På vägen hem bestämde vi oss för att hälsa på Lisa, hon har tuberkelos och ligger sjuk. Hon brukade jämt hosta så dant på lektionerna, men vi trodde att det var för att hon körde ut tidningar tidigt. Fast det var tuberkelos alltså. Lisa bor liksom på vägen hem från Råsundaskolan. I lungsotshuset som vi kallar det för. Det verkar som om alla som bor där har lungsot. Det var lite läskigt att se Lisa, hon hade magrat förskräckligt och var alldeles blek. Nej, nu orkar jag inte skriva mer. Hej då!

Lördag 19/5 1927

 

I dag gick jag till skolan som vanligt. Vi hade matte bland annat. Jag gillar inte matte, det är svårt . Vi har börjat med bråk och jag tycker det är jättekrångligt, men Gulli brukar hjälpa mig. Hon är en riktig hejare på matte. Men vi får vara försiktiga om vi fuskar. En gång kom magistern på mig för svaret var rätt men själva uträkningen var fel. Vi brukar öva in multiplikationstabellen också. Det har vi gjort ända sedan småskolan så den lär sitta där den sitter nu. Magistern brukar också skriva upp tal på tavlan och be någon av oss att komma fram och räkna ut det. Det gjorde han idag med, men inte hela lektionen.

Vi hade även geografi idag. Då brukar magistern plocka fram kartor. Vi får lära oss om sjöar, floder, städer och landskap i Sverige. Fast vi lär oss inte så mycket om några andra länder. Men det behövs kanske inte för de länderna lär jag aldrig besöka.

Nu på kvällen känns det skönt att skolveckan är över och att jag vet att jag är ledig i morgon. Hej då!

Söndag 20/5 1927

 

Jag var ledig idag. Det har varit en speciell dag. Hela familjen gjorde sig fina för att hälsa på mina två fastrar. De bor i Djursholm och har en massa fina saker. De bjöd på kaffe och massa olika sorters kakor. Och jag fick en jättefin klänning. Den var ljusblå och jättesöt. Den kommer nog passa till förklädet jag har i skolan. Fast den kanske är för fin för att ha i skolan.

När jag kom hem därifrån gick jag hem till Gulli för att se om hon var hemma och det var hon så vi gick ut och strosa. Vi mötte Georg och Lennart och vi var ute till ganska så sent.

Nej, nu ska jag sova. Hej då!

 

Måndag 21/5 1927

 

Hej! Idag hade vi högläsning och jag fick läsa i hela trekvart, strupen blev alldeles torr på mig. Varför ska vi behöva läsa så länge? Räcker det inte om vi läser lite kortare stycken? Vi hade välskrivning också. Då är det viktigt att vi skriver fint i raderna och att vi stavar rätt. Sedan hade vi språklära och på eftermiddagen hade vi syslöjd. Det har vi ungefär var fjortonde dag. Det är jättekul. Just nu håller vi på att sy varsina klänningar, med hättor till. Vi fick välja mellan ett rosarutigt tyg och ett blårutigt. Jag och Gulli valde det rosarutiga. De blir nog jättefina!

Efter skolan hade magistern bjudit hela klassen hem för att lyssna till gudstjänst på radion. Jag, Gulli och Greta satte oss först på en ottoman och sedan när magistern skulle sätta sig så klämde han in sig mellan Greta och mig och rörde liksom vid mitt ben. Vi kunde inte hålla oss för skratt utan började apflabba, fast egentligen tycker jag inte att det var så trevligt. Det är synd att man aldrig kan säga ifrån till magistern. Ibland känns det som om lärarna är som gudar. Nej nu slutar jag.

 

Tisdag 22/5 1927

 

Idag hade vi matte igen. Tråkigt. Vi hade också läxförhör på psalmverser och jag var lite orolig för om jag kunde läxan ordentligt men magistern valde inte mig. Vi hade sång idag också och det är roligt. Men sedan hade vi teckning och då tog magistern ett äpple och ställde på katedern. Den är liksom upphöjd över klassrummet och det är ju bra för då ser ju alla. Jag gjorde så gott jag kunde i alla fall. Teckning är roligt, men mitt äpple blev inte så bra, då blev Gretas finare. Hennes teckning blev nog finast i klassen! Nu vet jag inget mer. Hej då!

 

Onsdag 23/5 1927

 

Idag fick vi reda på att Lisa har dött. Jag blev jätteledsen. Vad hemskt att människor ska behöva dö. Jag tänkte på den gången jag följde med henne för att bära ut tidningar. Jag hade fått tjata jättelänge på mamma och till slut fick jag det. (Jag klev upp klockan fem på morgonen.) Och nu finns hon inte mer. Hela klassen ska gå på begravningen. Den är nästa söndag. Nej, jag orkar inte skriva om något annat idag.

 

 

 

 Källor
 

För detta verk intervjuade jag min mormor. Allting är mer eller mindre sant. Jag har använt mig av verkliga hädelser även om allt inte hände på en vecka. Vissa namn är även ändrade. Sedan har jag självklart använt mig av min fantasi i utfyllnadssyfte.

 

Abir Lindberg

Till Abirs hemsida
Till Elevarbeten